Årets båltale: Læs den her
Talen blev holdt af kommunalbestyrelsesmedlem i Holbæk Thorsten Larsen-Seul.
Velkommen til denne dejlige sommeraften, hvor vi samles omkring bålet for at fejre Sankt Hans. Tak til alle jer ildsjæle og frivillige for det arrangement I har stablet på benene. Det er frivillige som jer som enhver by bør være stolte af. Ikke bare i aften, men også ift til alle de andre gode ting, der er gang i her i Tølløse. Og tusind tak til arrangørene for at lade mig springe ind og holde denne tale, når nu minister Jacob Jensen grundet forhandlinger ikke kunne deltage. Jeg skulle hilse mange gange fra Jacob.
Sankt Hans er en tradition, der går mange generationer tilbage, og som binder os sammen som fællesskab og som nation. I aften fejrer vi ikke blot midsommeren, men også friheden, civilsamfundets styrke og vigtigheden af vores lokale sammenhold og traditioner.
Traditionen
Sankt Hans har sine rødder i gamle hedenske midsommerfester, hvor man fejrede lyset og solen på årets længste dag og hvor bålet blev tændt for at skræmme hekse og onde ånder væk og forhindre dem i at holde pause lige ved ens egen fest. Det er det, Holger Drachmann skriver om i sidste vers i midsommervisen: ’dem vil vi fra livet med glædesblus holde’.
De hedenske midsommerfester blev dog kristne missionærer for meget og midsommerfesterne blev koblet sammen med Johannes Døberens fødseldag. Og som Skt. Eligius (en katolsk helgen) skriver et sted ”Ingen kristen udfører ved Johannes Døberens fest eller ved nogen anden helgens fest solhvervsritualer, danseri, hopperi eller djævelske sange”
Med tiden udviklede traditionen sig og blev tilpasset sig kristendommen, og i dag mindes vi Johannes Døberens fødselsdag som i følge Lukasevangeliet var 6 måneder ældre end Jesus. I 400-tallet fastlagde man således festen for Johannes Døberen til den 24. juni og Sankt Hans er en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke.
Sankt Hans var en indtil 1770 en helligdag, hvor den blev afskaffet ved den store helligdagsreform fordi den eftersigende blev brugt mere til ”Lediggang og Laster, end til sand Guds Dyrkelse” og bedre kunne bruges på ”Arbejde og nyttig gerning”.
Men uanset oprindelsen er kernen i denne tradition forblevet den samme: en fejring af lyset, fællesskabet og naturens cyklus. Når vi tænder bålet, sender vi et signal om lys og varme, der jager mørket og det onde bort.
Bålet er et symbol på renselse og ny begyndelse. Det minder os om, at selv i de mørkeste tider er der håb og lys, der kan guide os. Traditionerne giver os en følelse af kontinuitet og forbindelse til fortiden, mens vi samtidig ser fremad mod fremtiden.
Hele denne tanke om at holde onde ånder væk, troen på lys og håb kendetegner stadig vores samfund i dag om end på en anden måde. I dag taler vi ikke om onde ånder i skikkelse af hekse og troldmænd. I dag ser vi de onde ånder i skikkelse af krig, terror, ufrihed osv.
Friheden
Friheden, vi nyder i dag, er ikke en selvfølge. Den er skabt gennem generationers kamp for retfærdighed, demokrati og ligeværd. Danmark er kendt for sin stærke tradition for frihed og menneskerettigheder, og det er noget, vi kan og skal være stolte af.
For frihed, demokrati og folkestyre er under pres i disse år. Et pres der kommer både ude fra med autoritære kræfter få hundrede kilometer mod øst. Men det kommer også inde fra, hvor det er blevet for let og normalt at svine hinanden verbalt til på de sociale medier med udtryk og påstande. Eller f.eks ved at afbryde den demokratiske samtale ved debatmøder.
Ytringsfrihed er en kerneværdi i Danmark, som vi holder højt og værner om. Det er fundamentet for vores demokratiske samfund, hvor alle har ret til at udtrykke deres meninger og holdninger frit. Denne frihed giver os mulighed for at debattere, kritisere og udvikle vores samfund på en åben og inkluderende måde. Ytringsfriheden sikrer, at ingen stemme er for lille, og at alle kan bidrage til den fælles dialog, der driver vores demokrati fremad. Det er en uvurderlig rettighed, som vi skal beskytte og fremme for at sikre et stærkt og retfærdigt samfund for alle.
Så når vi står her sammen, mindes vi de værdier, der har formet vores samfund – værdier om respekt, ligeværd og frihed til at udtrykke os selv og leve det liv, som vi finder bedst for os.
Friheden betyder, at vi kan samles her i aften uden frygt, og at vi kan leve vores liv efter vores egne valg og overbevisninger. Den frihed, vi har i dag, skal vi værne om og beskytte for fremtidige generationer.
Udover Friheden så er også civilsamfundet hjertet i vores demokrati, hvor hver enkelt stemme tæller, og hvor vi i fællesskab arbejder for et bedre samfund. Det er gennem vores deltagelse i civilsamfundet, at vi sikrer, at friheden forbliver stærk og levende.
Derfor skal vi huske på, at vi ikke altid kun behøver at trække på fællesskabets muligheder, men i stedet også selv bidrage til fællesskabet. Det behøver langt fra kun være bidrag som skattebetaler.
Det kan også være som frivillig i en forening, idrætsleder, besøgsven, eller noget helt andet.
Fællesskabet består kun, så længe der er balance mellem det, der bidrages til fællesskabet, og det, der bruges af fællesskabet.
Lokalsamfundet
Det lokale fællesskab ER en vigtig del af denne aften. Det er her, vi kender hinanden, her vi hjælper hinanden, og her vi finder styrken til at stå imod udfordringer. I vores lokalsamfund hvadenten det er her i Tølløse eller andre steder, finder vi støtte og fællesskab, og det er her, de små handlinger skaber store forandringer.
Traditioner som Sankt Hans minder os om vigtigheden af at holde fast i de ritualer og fester, der skaber bånd mellem os. Det er i mødet med hinanden, vi skaber minder og styrker vores fællesskab. Lokalsamfundet er der, hvor vi deler glæder og sorger, hvor vi samarbejder om fælles projekter og hvor vi fejrer hinandens succeser. Det er i dette nære fællesskab, at vi finder den virkelige styrke og sammenhold, der gør vores samfund robust og modstandsdygtigt.
Når vi ser ind i flammerne i aften, lad os tænke på den frihed, vi deler, og på vigtigheden af at stå sammen som et stærkt civilsamfund. Lad os fejre vores traditioner, vores lokalsamfund og den ånd, der holder os sammen. For det er gennem sammenhold og tradition, at vi finder styrken til at møde fremtiden.
Så lad bålet lyse op og lad os fejre denne midsommeraften med glæde og taknemmelighed.
Til Sankt Hans, til friheden og til Danmark!
God Sankt Hans til jer alle!