Ny kæmpe kalksten på Tølløse Fælled

En ny kæmpe er flyttet ind på Tølløse Fælled. Med sine 8,1 tons vejer den det samme som to asiatiske elefanter. Og så er den ‘nye’ kæmpe i virkeligheden ret gammel. Intet mindre end 63 millioner år gammel – fra umiddelbart efter der stadig levede dinosaurer på jorden.

Der er tale om en meget stor koralkalksten, som bliver centrum i et såkaldt klimasolur på arealets højeste punkt længst ind mod banen.

Det et Brorfelde Observatoriet, som har tilbudt Tølløse soluret. Soluret består udover koralkalkstenen af 4 ret store sten, der markerer de 4 verdenshjørner og 12 sten der markerer timerne. Tag selv forbi og kig på kæmpen. Der er nu ført grussti op til området. 

Soluret er et såkaldt landmark (på dansk milepæl) på Istidsruten, som er en 390 kilometer lang cykelsti, der går gennem 5 sjællandske kommuner – herunder altså kommer forbi på Kvarmløsevej.

Med soluret får Tølløse en lille cykelturist attraktion, for de cykelturister der kommer forbi på Istidsruten.

Det er Nordea Fonden som betaler for etableringen af soluret. Kunstneren og idémageren bag installationen hedder Karin Egede. Og så er det Claus Jørgensen fra Hjertebjerggård, der har stået for det store arbejde med at få lagt de store sten på plads.